Ogłoszenie na stanowisko dyrektora PISM
24.11.2020

MINISTER SPRAW ZAGRANICZNYCH

ogłasza konkurs na stanowisko dyrektora

Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych

O stanowisko dyrektora może ubiegać się osoba spełniająca następujące kryteria:

Wymagania konieczne

• posiada wykształcenie wyższe,
  • posiada udokumentowaną znajomość dwóch języków obcych, w tym języka angielskiego, potwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie rodzajów badań lekarskich oraz rodzajów dokumentów potwierdzających spełnienie warunków do nadania stopnia dyplomatycznego członkowi służby zagranicznej (Dz.U. 2019 poz. 778),
  • posiada obywatelstwo polskie,
  • korzysta z pełni praw publicznych,
  • posiada co najmniej 7 lat stażu pracy, w tym doświadczenie w zarządzaniu zespołami ludzkimi,
  • posiada znajomość problematyki stosunków międzynarodowych i prawa międzynarodowego oraz liczący się dorobek publikacji o charakterze naukowym lub eksperckim,
  • nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe.

Wymagania pożądane

• posiada wykształcenie wyższe magisterskie, kierunek: stosunki międzynarodowe, politologia, prawo, ekonomia, historia, socjologia,
  • posiada doświadczenie w sferze stosunków międzynarodowych.

Kandydaci zobowiązani są do złożenia następujących dokumentów i oświadczeń:

• kopii dyplomu ukończenia studiów wyższych - W przypadku ukończenia studiów wyższych na uczelni zagranicznej, prosimy o przesłanie kopii potwierdzenia uznania dyplomu przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej lub nostryfikacji dyplomu oraz tłumaczenie przysięgłe. Informacje dotyczące uznawalności zamieszczone są na stronie NAWA: https://nawa.gov.pl/uznawalnosc/wydawanie-informacji-o-zagranicznych-dyplomach /wszelkie dokumenty załączane do oferty przez kandydatów wystawione w języku obcym winny być przetłumaczone na język polski/,
  • kopii dokumentów potwierdzających znajomość dwóch języków obcych, w tym języka angielskiego potwierdzonego zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 kwietnia 2019 r. w sprawie rodzajów badań lekarskich oraz rodzajów dokumentów potwierdzających spełnienie warunków do nadania stopnia dyplomatycznego członkowi służby zagranicznej (Dz. U. 2019 poz. 778),
  • oświadczenia o posiadaniu obywatelstwa polskiego,
  • kopii dokumentów potwierdzających doświadczenie w zarządzaniu zasobami ludzkimi lub oświadczenie w tym zakresie,
  • wykazu publikacji o charakterze naukowym lub eksperckim, w szczególności z zakresu problematyki stosunków międzynarodowych i prawa międzynarodowego,
  • opracowania pisemnego dotyczącego koncepcji funkcjonowania i rozwoju Instytutu zgodnie
    z jego statutem, na podstawie udostępnionych materiałów informacyjnych o stanie prawnym, organizacyjnym i ekonomicznym Instytutu.

Kandydaci mogą dołączyć do zgłoszenia (aplikacji) listy rekomendacyjne.

Kryteria oceny predyspozycji i umiejętności kandydatów:

• analiza nadesłanych aplikacji pod kątem spełnienia wymagań koniecznych zawartych
    w ogłoszeniu,
  • rozmowa kwalifikacyjna obejmująca sprawdzenie wiedzy kandydata wymaganej do objęcia stanowiska, ocenę predyspozycji osobistych oraz umiejętności kierowniczych.

Dokumenty należy składać w Ministerstwie Spraw Zagranicznych (Dziennik Podawczy czynny w godz. 08:15 – 16:15) lub przesłać pocztą w terminie do 15 grudnia 2020 r. (decyduje data wpływu) na adres:

Ministerstwo Spraw Zagranicznych

Biuro Spraw Osobowych

Al. J.Ch. Szucha 23

z dopiskiem: Konkurs Dyrektor PISM 2020/1

Dodatkowe informacje dotyczące zatrudnienia i wynagrodzenia można uzyskać telefonicznie lub mailowo:

• w Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych pod numerem telefonu +48 22 556 80 00 lub pod adresem pism@pism.pl;
  • w Ministerstwie Spraw Zagranicznych pod numerem telefonu +48 22 523 9780 lub +48 22 523 8751 lub pod adresem rekrutacja@msz.gov.pl.

[1]  Osoba, która zostanie wyłoniona w drodze konkursu na stanowisko dyrektora Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych będzie zobowiązana dostarczyć przed zatrudnieniem zaświadczenie o niekaralności za przestępstwa popełnione umyślnie lub za przestępstwa skarbowe popełnione umyślnie oraz zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia stwierdzające brak przeciwwskazań do zatrudnienia.