Forum Belwederskie

Forum Belwederskie 2021

15–16 września 2021 r.
 

Dzień 1: 15 września (środa)
 

           14.30–15.00 CET (13.30–14.00 BST) Otwarcie Forum

  • Dr Sławomir Dębski, dyrektor, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych (PISM)
  • Dr Robin Niblett, dyrektor, Królewski Instytut Spraw Międzynarodowych (Chatham House)

    Słowo wstępne       
       
  • Prof. Zdzisław Krasnodębski, współprzewodniczący Komitetu Sterującego Forum Belwederskiego
  • Sir Malcolm Rifkind, współprzewodniczący Komitetu Sterującego Forum Belwederskiego

Wystąpienia ministerialne            

  • J.E. Zbigniew Rau, Minister Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej
  • J.E. Wendy Morton, Wiceminister ds. Sąsiedztwa Europejskiego i Ameryk, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Wspólnoty Narodów i Rozwoju Międzynarodowego Zjednoczonego Królestwa (nagrane wystąpienie)

    15.00–16.30 CET (14.00–15.30 BST) Sesja I: Relacje polsko-brytyjskie po pandemii i brexicie
     
  • Jak Polska i Wielka Brytania postrzegają przyszłość Europy?
  • „Nowa normalność”: które elementy „pandenomiki” utrzymają się w dłuższej perspektywie?
  • Jak można utrzymać i pogłębić partnerstwo polsko-brytyjskie?
  • Ocena wpływu realizacji unijno-brytyjskich umów o handlu i współpracy oraz o wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa z UE na relacje dwustronne

    Moderacja: dr Przemysław Biskup, analityk, PISM
     
  • Dr Władysław Teofil Bartoszewski, poseł na Sejm RP, członek Polsko-Brytyjskiej Grupy Parlamentarnej
  • Charles Grant, dyrektor, Centre for European Reform
  • Ewa Grosman, dyrektor generalna, Centre for Democracy and Peace Building, Belfast
  • Dr Rupa Huq, posłanka do Izby Gmin, członkini Międzypartyjnej Grupy Parlamentarnej ds. Polski

    16.30–16.50 CET (15.30–15.50 BST) Przerwa kawowa
    16.50–17.00 CET (15.50–16.00 BST)  Prezentacja TVP World - patrona medialnego Forum
    17.00–18.30 CET (16.00–17.30 BST)  Sesja II: Pokolenie „Z” w świecie po pandemii

     
  • Troski i aspiracje pokolenia „Z” w Polsce i Wielkiej Brytanii: jak pandemia, perspektywy gospodarcze i polityka klimatyczna wpłyną na perspektywy zawodowe i styl życia młodych ludzi?
  • Młodzieżowy aktywizm polityczny a różnice między mieszkańcami wielkich miast i mniejszych miejscowości
  • Co powinien zapewnić post-pandemiczny system edukacji?
  • Jakie będą skutki polityki imigracyjnej Wielkiej Brytanii po brexicie dla studentów i młodych pracowników naukowych?

    Moderacja: dr Max Fras, ekspert, Program EU DEAR, International Consulting Expertise
     
  • Dr Kasia Makowska, prezes, Fundacja Polonium
  • Thomas Matthew, Europejskie Forum Młodzieży
  • Paweł Musiałek, dyrektor, Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego
  • Robyn Stewart, środowisko aktywistów studenckich, Uniwersytet w Glasgow

    18.30–18.45 CET (17.30–17.45 BST) Przerwa kawowa
    18.45–19.45 CET (17.45–18.45 BST) Sesja III: Polsko-brytyjskie relacje kulturalne
     
  • Joseph Conrad i narodziny globalnego świata: wykład i dyskusja z prof. Mayą Jasanoff, Uniwersytet Harvarda
  • Moderacja: dr Patrycja Sasnal, kierowniczka Biura Badań i Analiz, PISM

 

Dzień 2: 16 września (czwartek)

 

        ​ 9.30–11.00 CET (8.30–10.00 BST) Sesja IV: Wpływ Pakietu katowickiego na COP 26 w Glasgow

  • Jak Polska i Wielka Brytania planują przeprowadzić transformację energetyczną? 
  • Jak sfinansować „zieloną rewolucję”?
  • Co zrobić, by zmiany klimatyczne były możliwe do uniesienia przez gospodarki i społeczeństwa?
  • Jaki będzie wpływ odbudowy po COVID-19 na politykę klimatyczną?

    Moderacja: Zuzanna Nowak, analityczka, PISM
     
  • Juliet Davenport, założycielka i była prezes, Good Energy; prowadząca podcastu Great Green Questions (udział zdalny)
  • Antony Froggatt, zastępca dyrektora Departamentu Energii, Środowiska i Zasobów Chatham House (udział zdalny)
  • Dr Honorata Nyga-Łukaszewska, adiunkt, Szkoła Główna Handlowa
  • Jakub Wiech, zastępca redaktora naczelnego, Energetyka24

    11.00–11.15 CET (10.00–10.15 BST)  Przerwa kawowa
    11.15–12.45 CET (10.15–11.45 BST)  Sesja V: Polityka i sprawy międzynarodowe, relacje transatlantyckie i bezpieczeństwo europejskie
     
  • Znaczenie nowej koncepcji strategicznej NATO
  • Jak UE i NATO mogą wzmocnić współpracę po brexicie?
  • Jak powinna odpowiedzieć Europa na deklarowany przez prezydenta Bidena multilateralizm oraz przeciwdziałanie asertywnym Chinom i rewizjonistycznej Rosji?
  • Jakie są implikacje szczytu G7 dla polityki „globalnej Brytanii”?
  • Czy Unia Europejska powinna dążyć do autonomii strategicznej i czy może liczyć na współpracę Wielkiej Brytanii w tej kwestii?

    Moderacja: Łukasz Kulesa, zastępca kierowniczki Biura Badań i Analiz, PISM
     
  • Alice Billon-Galland, analityczka, Chatham House
  • Samantha Job, Dyrektor ds. Obronności i Bezpieczeństwa Międzynarodowego, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Wspólnoty Narodów i Rozwoju Międzynarodowego Zjednoczonego Królestwa
  • Robert Pszczel, ekspert, Fundacja im. Kazimierza Pułaskiego; członek redakcji, Polski Przegląd Dyplomatyczny (PPD)
  • Dr Justyna Szczudlik, zastępczyni kierowniczki Biura Badań i Analiz, PISM

    12.45–12.50 CET (11.45–11.50 BST) Przerwa techniczna
    12.50–13.10 CET (11.50–12.10 BST) Zakończenie Forum
     
  • Prof. Zdzisław Krasnodębski, współprzewodniczący Komitetu Sterującego Forum Belwederskiego
  • Sir Malcolm Rifkind, współprzewodniczący Komitetu Sterującego Forum Belwederskiego
  • Dr Sławomir Dębski, dyrektor, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych (PISM)
  • Dr Robin Niblett, dyrektor, Królewski Instytut Spraw Międzynarodowych (Chatham House)